Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

De fleste er nok klar over, at det er en rigtig god ide at læse med sine børn. Der er mange undersøgelser der viser, at det er utrolig gavnligt for barnet. Ikke blot fordi det giver nærvær, når man sidder og læser sammen. Det gavner også barnets sprogkundskaber. Det er med til at give en kognitiv stimulering, og barnet skal bruge fantasien til at sidde og forestille sig alt det, der ikke lige er billeder til. Mange siger, at højtlæsning er lidt som motion, nemlig at en halv time om dagen er anbefalesværdigt.

Hvornår skal man starte?

Der er mange der kan være lidt i tvivl om, hvornår man skal starte med at læse højt for sine børn. Her er der et meget godt råd, der lyder som følger – man kan faktisk ikke starte for tidligt. Det handler i høj grad blot om at vælge den rette bog. Det giver sig selv, at man ikke skal læse Pippi Langstrømpe for en på 1 år, ligesom man måske ikke lige skal introducere Harry Potter til en på 3. Barnets mentale tilstand skal trods alt kunne følge med. Jo mindre de er, jo bedre er det med flere billeder. Et barn på 1 eller 2 år vil ikke kunne koncentere sig om et masse sætninger uden billeder.

Jo ældre barnet bliver jo færre billeder er nødvendige, da de selv vil kunne danne sig mange billeder inden i hovedet. Du kan ofte mærke på barnet, om du har fat i den rette bog. Hvis de lynhurtigt kigger væk, er der ofte enten for mange eller for få billeder. Der findes en masse tommelfingerregler om hvilke bøger der passer til hvilke alderstrin. En endnu bedre tommelfingerregel er dog – prøv dig frem og tag barnet med på råd. Du kan finde en masse bøger til børn i alle aldre her. Lad være med at hænge dig for meget i anbefalinger, og hvad der står på bogen. Børn udvikler sig i meget forskellige hastigheder, og det handler i høj grad om, at i skal have det hyggeligt, når i læser sammen.

Jo mere i læser, jo større sandsynlighed er der også for, at barnet selv får lyst til at lære at læse.